ungdomar
På 1940- och 1950-talet var det s k ungdomsproblemet i fokus - man diskuterade "ungdomar på glid", problem på skolorna, frestelser och hot för de unga, sexualitet, alkohol, kriminalitet och arbetslöshet. Samma teman förekom i filmer som Storstadshamn, Ung rebell och Vänd dem inte ryggen, och tillsammans med den allt populärare rock´n´rollmusiken skapades bilden av de tuffa ungdomar - killar och tjejer som inte gick den väg som föräldrarna ville. (Folkbladet 29/10 2004)
1950-talet
Rock around the Clock (1956)
Många anser att Bill Haleys låt Rock around the Clock (insp. 1954) var startskottet för rock´n´rollen. Det var emellertid först genom filmen "Vänd dem inte ryggen" (Blackboard Jungle) året efter, där låten var ledmotiv, som den blev en riktig världshit. Låten blev så populär, att filmmakarna snart förstod att göra en film till - med samma namn som låten - och med Bill Haley and his Comets som affischnamn. När den visades världen över så var succén ett faktum! Dock åtföljdes filmvisningarna ofta av oroligheter och bråk mellan ungdomar och polis. Så även i Jönköping, där filmen "Rock around the Clock" visades i november 1956.


I september 1957 invigdes det nya Folkets Hus i Jönköping, som utöver lokaler för fackföreningar etc även inrymde en stor samlingssal - Rigoletto. Den blev snart stans populäraste dansställe och många både svenska och utländska artister stod på dess scen.
Det första större rock-arrangemanget hölls den 20 mars 1958 - "Stora Rockslaget". Huvudattraktion var landets då kanske kändaste rockartist Rock-Ragge and his Four Comets, samt Rockin´ Sam och ett lokalt band, som på affischen kallades Safety Matches Dixieband (egentligen Skifflefifflarna).
Jönköpings-Postens reporter menade att de 1200 ungdomarna i publiken vann "rockslaget" - de skrek högre än bandet spelade!

12 april 1958 - Bildjournalens tävling "Det nya rockfyndet"
Sverigeturné med stopp i Jönköping.
Rock-Boris
Chris Lennert
Little Gerhard
Lokala rocksångare, bl a Birger Hober.
Bengt Johansson från Norrahammar vinner Bildjournalens riksomfattande tävling "Det nya rockfyndet" och får göra den första rockskivan från Jönköping!
24 april 1958 - Tommy Steele i Jönköping
Thomas William Hicks (f 1936)
Tommy Steele - Rock with the Cavemen
(utg. 1956) # 13 UK
- https://www.youtube.com/watch?v=mq6RE8v5V2E
Fler låtar med Tommy Steele:
Doomsday Rock (utg. 1956, 78v NF 10808)
Singing the Blues (utg. 1956) # 1 UK
Rebel Rock (utg. 1956)
Elevator Rock (utg. 1956)
Teenage Party (utg. 1957) - https://www.youtube.com/watch?v=CZBP6skxbhY
Om hur det var att upptäcka rock´n´roll-musiken på 50-talet, berättar Roger Öhman:
Jag bodde i Värnamo till och från under åren 1948 till 1959, de fyra sista åren permanent. Värnamo var en frireligiös högborg vid denna tid och 1958 var jag 16 år och rock´n roll var otroligt populärt! Trodde jag. På Jönköpingsvägen utanför Värnamo låg ett kafé dit ungdomar brukade komma med sina föräldrar som förkläde. Vi kom dit, jag och en kompis som precis hade fått körkort och bil.
- Vi kommer in, beställer varsin Coca-Cola och sätter oss ner i denna "gravkammare" - det var tyst, otroligt tyst. Sen får jag syn på en jukebox. På den tiden hade grammofonbolagen servicefolk som åkte runt i Sverige och såg till att det absolut senaste fanns att spela. I jukeboxen fanns "Good Golly Miss Molly" med Little Richard. Pang! I med 25-öringen och Richard dånar ut i lokalen! Hade blickar kunnat döda skulle jag varit död! Det tog 30 sekunder och sedan var kaféet utrymt! Detta var hösten 1958. Jag frågade kompisen: "Vad var det som hände?". Han svarade: "Du släppte ut djävulen i kaféet!". Efter denna händelse kom företrädare för både Pingstkyrkan och Filadelfia, samt en representant för Voice of America, hem och läxade upp min pappa! De sa att han hade "djävulen i huset" - alltså min rock´n roll! Till och med mina egna kompisar tog avstånd från mig! 1959 lämnade jag Värnamo för gott. (Roger Öhman, brev 27/9 2016)