1950-talet

1958
Bengt Johansson från Norrahammar vinner Bildjournalens riksomfattande tävling "Det nya rockfyndet" och får göra den första rockskivan från Jönköping!

Om hur det var att upptäcka rock´n´roll-musiken på 50-talet, berättar Roger Öhman:

Jag bodde i Värnamo till och från under åren 1948 till 1959, de fyra sista åren permanent. Värnamo var en frireligiös högborg vid denna tid och 1958 var jag 16 år och rock´n roll var otroligt populärt! Trodde jag. På Jönköpingsvägen utanför Värnamo låg ett kafé dit ungdomar brukade komma med sina föräldrar som förkläde. Vi kom dit, jag och en kompis som precis hade fått körkort och bil.
- Vi kommer in, beställer varsin Coca-Cola och sätter oss ner i denna "gravkammare" - det var tyst, otroligt tyst. Sen får jag syn på en jukebox. På den tiden hade grammofonbolagen servicefolk som åkte runt i Sverige och såg till att det absolut senaste fanns att spela. I jukeboxen fanns "Good Golly Miss Molly" med Little Richard. Pang! I med 25-öringen och Richard dånar ut i lokalen! Hade blickar kunnat döda skulle jag varit död! Det tog 30 sekunder och sedan var kaféet utrymt! Detta var hösten 1958. Jag frågade kompisen: "Vad var det som hände?". Han svarade: "Du släppte ut djävulen i kaféet!". Efter denna händelse kom företrädare för både Pingstkyrkan och Filadelfia, samt en representant för Voice of America, hem och läxade upp min pappa! De sa att han hade "djävulen i huset" - alltså min rock´n roll! Till och med mina egna kompisar tog avstånd från mig! 1959 lämnade jag Värnamo för gott. (Roger Öhman, brev 27/9 2016)