refreshing group


Jörgen Christensen - gitarr
Peter Christensen - gitarr
Anders Fransson - trummor
Sören Nilsson - bas och sång
-
Claes Ljungström - bas

Refreshing Group bildades 1974 och bestod från början av basisten/sångaren Sören Nilsson, bröderna Jörgen och Peter Christensen, båda gitarrister, samt trumslagaren Anders Fransson. De hade sin replokal i Sjöboda mellan Jönköping och Bankeryd, och ett par av medlemmarna hade också rötterna i Bankeryd. Sören Nilsson hade i mitten av 60-talet varit med i Yeggmen, Bankeryds allra första rockband. Den något yngre Anders Fransson var också ute tidigt i popsvängen som ung trummis i konkurrentbandet Pit-a-Pats. Bröderna Jörgen och Peter Christensen var uppvuxna i Habo.

Refreshing spelade avancerad rock med jazziga influenser. De hade spelningar i jönköpingsområdet och uppträdde bland annat på "Pop i Sommarnatt" i Nässjö ett par år. Gruppen startade även en klubb i Habo, namngiven efter en av Jimi Hendrix kända låtar - "Purple Haze". Utöver att de själva spelade på klubben, erbjöd de även andra lokala band spelningar. Bland annat så var Watt 69 med Peter Hult där och spelade. 
 

Refreshing Group, från vänster: Peter Christensen, Anders Fransson, Jörgen Christensen och Sören Nilsson. Refreshing Group, från vänster: Peter Christensen, Anders Fransson, Jörgen Christensen och Sören Nilsson.
Affisch. Privat ägo. Affisch. Privat ägo.

Ett exemplar finns bevarat av Refreshing Groups snygga affisch, tack vare Anders Fransson.

Vid något tillfälle spelade gruppen in för Sveriges Radio, i ett program som hette Tonfallet. Refreshing var dessutom det första lokala band som fick spela på Huset, som i mitten av 70-talet bara hade arrangemang med etablerade artister.

Teckning från 1979. Privat ägo. Teckning från 1979. Privat ägo.

På en teckning från 1979 kan man se att Refreshing Group både har ändrat sättning och instrumentuppsättning. Basisten Claes Ljungström hade då tillkommit och Sören Nilsson släppte basen och blev bandets sångare. Någon i bandet trakterade tydligen även elpiano, vilket syns på teckningen.

Refreshing Group var även med i radio vid ett par tillfällen, och någon av gångerna spelade de "Summer in the City".  Utöver egna inspelningar blev de också bokade för inspelning i en studio i Växjö, berättar Sören Nilsson. 

 
I slutet av 70-talet ändrade man sitt sound och blev mer discobetonade, fortsätter Sören. Omkring 1980 upphörde Refreshing Group. Anders Fransson var under en tid med i Kärstin Dällerts Rebäller. Sören Nilsson, som ville tillbaka till rocken, bildade omkring 1984 bandet Fadäsrock. Det dröjde inte länge innan Anders Fransson blev ny trumslagare i Sörens band. Under 2010-talet har Anders framför allt spelat med Strandbandet, men han finns även med då Fadäsrock gör sina alltför få spelningar. Av en tillfällighet hoppade Refreshings gitarrist Jörgen Christensen in i Fadäsrock för något enstaka gig, och nu (2019) träffas de åter för att spela då och då.

Spelningar
1977-05-07 Jönköping, Gamla Soldathemmet. Arr. Föreningen för ett hus i centrum.
1978 ca Habo, Purple Haze
1978 ca Jönköping, Teknis Aula
 
Litteratur
JP 7/5 1977 ”Musikfest i Jönköping”, av Peder.
 
Källor
Anders Fransson 18/1 2019.
Sören Nilsson 27/3 2015, 12/10 2019.


LÖ 2019-10-12