bosses

Bosse Andells trio var Jönköpings första rockgrupp. Bo Andell (född 1939) bodde i Taberg och hade börjat spela piano i unga år. Redan vid 13-14 års ålder gjorde han framträdanden inför publik. Han spelade boogie woogie. Inspirerad av Charlie Norman stod låtar som "Hard Paper Boogie" och "Tomtarnas Vaktparad" på repertoaren. När Bill Haley blev populär lärde sig Bosse flera Haley-låtar och när "Rock around the Clock" blev en världshit tack vare filmen "Vänd dem inte ryggen" bildade Bosse en rocktrio tillsammans med Bengt "Jocke" Weidman på bas och Sture Abrahamsson på trummor. Detta var 1955. 

Trion spelade "Shake, Rattle and Roll", "See You later Alligator" och förstås "Rock around the Clock". Bosses gjorde succé överallt i jönköpingsbygden och vann också en rocktävling på läroverket (under den tid Bosse själv gick där).

Under 1956 utökades gruppen med gitarristen Reinert Elm. 

Midsommaren 1956 var de med i TV-sändningar i samband med en utställning i Sävsjö. Två år var Bosse och hans rockare också ute på turné med Smålands Lucia. Programmet kallades Lussekatten, Stig Sjögren var konferencier och efter luciatågsceremonierna spelade Bosses. 

"År 1957 var genombrottets år för Bosses orkester. Man kom med rock´n´roll så att den ungdomliga publiken i Jönköpings idrottshuset föll i farstun med en enda gång." (SmF 12/2 1958)

Bosses kom sedan att uppträde många gånger också på det nya danspalatset i Folkets Hus - Rigoletto. Men de hade då tröttnat på rockmusiken och börjat spela jazz. I samband med detta hade gruppen ombildats. Jocke och Sture slutade och istället tillkom Fred Palander (bas), Staffan Jonsson (trummor) och Sigge Palander (piano). Bosse själv övergick till att spela saxofon. Bosses nya orkester var den 2 februari 1958 med i en jazzshow på Rigoletto, vilket till och med noterades i Expressen med både text och foto (Expr 3/2 1958). 

Trots att Bosse Andell nu var jazzen hängiven, återgick han något år senare till rocken - men bara tillfälligt. Anledningen var att en ung man från Norrahammar, Bengt Johansson, vunnit en riksomfattande tävling om Sveriges rockfynd. (Se vidare Bengt Johansson.)