bell Boys

Reklamkort för Bell Boys, fotograferade i Stadsparksstugan. Från vänster Bella Linnarsson, Olle Sjögren, Janne Ekelund, Bertil Bodahl och Lars Ellström. Reklamkort för Bell Boys, fotograferade i Stadsparksstugan. Från vänster Bella Linnarsson, Olle Sjögren, Janne Ekelund, Bertil Bodahl och Lars Ellström.

Bell Boys bildades på Torpa av ett kompisgäng som gick i samma skola. Året var 1959. Till att börja med var det Lars Ellström (gitarr och sång), Bertil Bodahl (piano), Olle Sjögren (saxofon) och Janne Ekelund (trummor). Våren 1962 tillkom basisten Bengt "Bella" Linnarsson, som även sjöng. De var framför allt inspirerade av Johnny & The Hurricanes, som bland annat hade en stor hit med låten "Red River Rock". Namnet var ett lån av en annan av tidens stora artister, Freddie Bell & The Bell Boys.

Onsdagen den 30 mars 1960 var troligen allra första gången rockorkestern Bell Boys spelade på Folkets Hus. Det skedde i samband med en danskväll, arrangerad av Nykter Ungdom och Jönköpings Ungdomsrå. Vid showen uppträdde även Lasse Lönndahl och Jörninges Orkester.

​​​​​​ Jönköpings Bell Boys fick repa i IOGT-gården på Bymarken tack vare att Bellas mamma var medlem i IOGT. De repade en gång i veckan och de unga pojkarna fick varje gång kämpa med att bära alla sina instrument från Söder där de bodde och hela vägen upp till Bymarken. Ibland kunde de dock låna en schascykel från Jannes pappas affär. Bell Boys spelade mycket på ungdomsgårdar och skolor och våren 1961 uppträdde de på Folkets Hus hela fyra gånger. Janne Ekelund berättar också att Stig Sjögren för en liten summa lät Bell Boys repetera i Påfågelsalen, senare kallad Twistkulan. Sjögren ordnade även arrangemang i Huskvarna Folkets Park, så han bokade Bell Boys dit också. Våren 1962 fick de spela på det orkesterforum som arrangerades på Folkets Hus i Jönköping en gång om året för olika arrangörer. Bell Boys uppträdde även skärtorsdagen den 19 april 1962. Då var Åke Thorins med Bob Henders huvudnummer och i pausen fick Bell Boys gå på scenen och underhålla en halvtimme.

SmF 17/1 1963. SmF 17/1 1963.

 I ett reportage i Smålands Folkblad 17 oktober 1962 sägs att Bell Boys lagt om spelstil och blandat in mer dansmusik. Våren 163 hade de övergett rockmusiken helt och skaffat en kvinnlig sångerska. De bytte då också namn till Ian Eqez med Ingrid Malm. Samtliga av bandets duktiga musiker fortsatte sina musikerkarriärer, mest känd blev basisten Bengt Linnarsson. Han var först med i Åke Ahns Quintet och sedan Arne Krusings Quintet, Gå Runt Show med Bernt Dahlbäck, samt spelade avantgardejazz med Nisse Sandström, Björn J-son Lindh och Erik Dahlbäck. I slutet av 1960-talet blev han basist i Baby Grandmothers, senare även i Mecki Mark Men och på 1970-talet i Kebnekajse. Baby Grandmothers återuppstod 2009 och håller fortsatt på.
-

Torsten Grunditz minnen av Bertil Bodahl och Bell Boys:
"I realskolan på läroverket var jag klasskamrat med Bertil Bodahl och vi satt ofta kvar efter musiklektionerna och "lirade" på pianot och tog ut olika ackord och harmonier. Vi lärde mest känna varandra genom handbollen. Bertil spelade i JBK (Jönköpings Bollklubb) och jag i IK Heid. Bertil bodde en tid inte långt från Berzeliigatan på Sjögatan ned mot Gröna gatan. Han började sedan spela i Bell Boys under Lars Ellströms ledning. De började uppträda med pausmusik och "skutt" på Teknis och Peset. Bertil läste inte vidare efter realexamen utan livnärde sig på musiken i olika konstellationen." (Torsten Grunditz 30/6 2019)