Övrigt - Jazz i Jönköping

conny richs

Foto ur Evy Jormins arkiv (JFA). Foto ur Evy Jormins arkiv (JFA).

En svensk folkpark 1949 - Karlstorps festplats, Tylösand i Skåne. Det är midsommar och man firar i fyra dagar, med dans till Conny Richs orkester från Huskvarna. Det ser idylliskt ut med lövad scen. Men det första en orkester fick göra när de kom till en sån här dansbana var att lyfta på locket till pianot och se om det fanns några husdjur... Och ibland kunde det växlande vädret göra att strängarna på basen blev alldeles slappa och tappade tonen. Då fick basisten mest ägna sig åt att slå takten på sitt instrument.

Conny Richs orkester var välkänd över hela landet, och de turnerade även i Norge. Här i Tylösand bestod bandet av bröderna Ekström på trummor (Rune) respektive bas (Rolf), Gösta Nilsson på trumpet, Conny Sandberg själv på saxofon och dragspel, samt Bertil "Benny" Johansson (Jormin) på piano. Fotografiet har arkivet fått låna av Evy Jormin. Notera sånganläggningen - och den gigantiska ride-cymbalen!

.

Orkestern blev en av de mest långlivade i södra Vätterbygden och Conny Richs förekom ofta i tidningar. Här är en artikel från 1959, där den får idel hyllningar.